Vznik pracovněprávního vztahu s ohledem na nelegální práci a kontrola nelegální práce s ohledem na zaměstnance a zaměstnavatele - Brzósková, Jana (2010)
V této rigorózní práci se zabývám zejména vznikem pracovněprávního vztahu, nejčastějšími chybami při vzniku pracovněprávního vztahu se zaměřením na nelegální práci, výkonem nelegální práce a souvisejícími sankcemi ze strany státních orgánů a rovněž rozhodováním Ministerstva práce a sociálních věcí jako odvolacího orgánu v oblasti nelegálního zaměstnávání. Práce se dotýká také problému nelegální práce ve vybraných zemích Evropské Unie a v USA.