Tolerance jako lidské právo - Novotná, Alena (2010)
Tématem disertace je tolerance jako pojem teorie práva. Za metody práce zvolila autorka sémantický pohled, explanační studii, normativní pojetí, instrumentalistickou metodu, interdisciplinární přístup z hlediska historického, antropologického, biologického, psychologického a sociologického. Pojem vymezuje z hlediska materiálních a formálních znaků a z hlediska společenského uznání a akceptace. Společnost si přeje, aby v ní vládl „dobrý život“ a „dobré právo“, spravedlnost a tolerance. Je to v jejím zájmu, protože to znamená zmenšení prostoru pro porušování práv a oprávněných zájmů jednotlivců a skupin a posílení sociálního smíru. Také jednotlivci a skupiny si přejí stav tolerance, aby bylo pokud možno tolerováno vše, co je v jejich zájmu. Současně je třeba zajistit, aby nebyla narušena práva jiných individuí, zájmy skupin a celospolečenské zájmy. Práce se snaží o teoretické vymezení ospravedlnitelného a zároveň vzhledem k lidské povaze a přirozenosti uskutečnitelného požadavku tolerance.