Tomáš Juren : toleranční doba na Vysočině a hudba srdce - Bolom-Kotari, Sixtus, 1982- (Edice Vysočiny, 2008)
Práce doplňuje a rozšiřuje magisterskou diplomovou práci téhož autora (Sixtus Bolom-Kotari: Tomáš Juren a toleranční doba na Vysočině, magisterská diplomová práce na FF MU, Brno 2007). Nově vložené části zpřístupňují a/nebo interpretují dosud nepublikované archivní prameny, zejména řadu písemností moravské superintendentury helvetského vyznání, souvisejících se vznikem tolerančního sboru ve Veselí, rukopisy Modliteb a Písní pohřebních Tomáše Jurena či záznamy, vztahující se přímo k osobě Tomáše Jurena. Nové části představují více než polovinu požadovaného rozsahu rigorózní práce (přes 100 000 znaků). Práce vyšla jako monografie v nakladatelství Sursum v Tišnově roku 2008