Acute and chronic effects of sigma receptor ligands in mammalian myocardium - Fialová, Kateřina, 1980- (2010)
Sigma receptory byly poprvé popsány W.R. Martinem v roce 1976 v centrální nervové soustavě. Ani po téměř čtyřiceti letech trvajícího intenzivního výzkumu však doposud nebyly objasněny všechny otázky týkající se tohoto receptorového systému. Mezi ligandy sigma receptorů patří také mnohá antipsychotika schopná měnit elektrickou stabilitu myokardu. Již dlouho trvající zájem o srdeční sigma receptory, které byly studovány v naší laboratoři, nás přivedl na myšlenku studovat vedlejší účinky dvou typických ligandů sigma receptorů - haloperidolu a perfenazinu - na kardiovaskulární systém. Experimentální práce zahrnuté v těchto tezích byly zaměřené jak na akutní, tak chronické změny na elektrogramu u modelu izolovaného srdce perfundovaného dle Langendorffa. Práce byla doplněna o molekulárně - genetickou studii zaměřenou na expresi sigma 1 receptoru, IP3 receptoru typu 1 a 2 v jednotlivých částech srdce, v izolovaných kardiomyocytech a v buňkách PC12 po akutní expozici nebo chronické ...