Centrosomal abnormalities in human embryonic stem cells - Holubcová, Zuzana, 1982- (2010)
Potenciální terapeutické užití lidských embryonálních (EK) buněk doprovází obavy z možného rizika vzniku nádoru in vivo. Lidské EK buňky dlouhodobě propagované in vitro totiž podléhají genetickým změnám, jejichž výsledkem může být nádorová transformace. Chromozomální nestabilita řady nádorů je spojena s výskytem přespočetných centrozomů, které mají za následek nerovnoměrné rozdělení genetického materiálu během buněčného dělení. Naše studie jako vůbec první poukazuje na to, že kultury lidských EK buněk se vyznačují zvýšeným počtem buněk s numerickými aberacemi centrozomů. Vysoká frekvence mitotických buněk s abnormálním počtem centrozomů je typická pro nediferencovaný stav lidských EK buněk a výskyt postižených mitoz klesá během dlouhodobé kultivace pluripotentních buněk. Zlepšení kvality kultivačního povrchu, stejně jako inhibice klíčových regulátorů centrozomálního metabolizmu CDK2 a Aurora A, vede k omezení centrozomální amplifikace v lidských EK buňkách. To znamená, že nedostatečná