Textsorte Geschäftsbrief. Textsortenspezifische und phraseologische Untersuchungen - Šilhánová, Renata (2010)
Disertační práce s názvem Textsorte Geschäftsbrief. Textsortenspezifische und phraseologische Untersuchungen se zabývá současnými tendencemi německé obchodní korespondence a německým obchodním dopisem jakožto hlavním prostředkem písemné komunikace v obchodním styku. Celá práce klade důraz na lexikální prostředky charakteristické pro moderní obchodní dopis, a to především na frazeologismy, které jsou hlavním tématem práce, jejímž cílem je popsat a poukázat na frazeologismy specifické pro obchodní korespondenci a rozlišit frazeologismy hovorové od odborných. Základem je přitom kategorizace a klasifikace významných badatelů z oblasti frazeologie, přičemž výchozí je Fleischerova morfologicko-syntaktická klasifikace frazeologismů a jeho „Zentrum-Peripherie-Modell“. Zvláštní pozornost je věnována frazeologismům označovaným jako teil-idiomatisch nebo nichtidiomatisch, ke kterým patří kolokace, verbální frazeologismy (vč. Funktionsverbgefüge), pragmatické frazeologismy (především „Routinenform