Finitivnost v jazykovém popisu češtiny - Pfeffer, Vladimír (2010)
Práce na základě stručného přehledu a kritického hodnocení dosavadního vývoje jazykového zkoumání tzv. fázovosti dějů předkládá rozšíření stávající identifikace hranic z dosud tradičně vymezovaného začátku, pokračování a konce dějů na jazykovou identifikaci ohraničenosti konečných entit bytí a vědomí ve spojení s jejich časovými a prostorovými určeními a nově vymezuje potřebu co nejúplnějšího popisu jejich jazykového vyjádření souborem finitivních prostředků. Navržený popis finitivnosti a jejích vyjadřovacích prostředků je strukturován do čtyř základních souborů ohraničovaných entit, tj. substancí, dějů, vlastností a okolností a vymezuje strukturu jazykových pojmenování finitivnosti do dvou skupin, časové a prostorové. Speciální pozornost je věnována gramatickému, tj. sémantickému a syntaktickému popisu analytických finitivních prostředků v tradiční konfrontaci se slovesy modálními ( nominalizace, pasívní transformace, aspekt, negace, rozvíjení) a typologii finitivních větných ko