Využití kmenových buněk v léčbě defektu kloubní chrupavky-experimentální studie - Starý, David (2010)
Úvod Poranění kloubní chrupavky má velice malý potenciál hojení, proto i léčba defektů kloubní chrupavky je všeobecným problémem. Současné možnosti léčby defektů kloubní chrupavky vedou pouze k nedokonalému zhojení neplnohodnotnou tkání. Experimentální práce se zaměřuje na hledání nových možností, které by se přiblížily ideálnímu způsobu terapie, tj. kompletní regeneraci plnohodnotnou hyalinní chrupavkou se zachováním stejných funkčních vlastností, využitím mesenchymových kmenových buněk a jejich transplantací do iatrogenně poraněné kloubní chrupavky. Materiál a metodika Experiment byl prováděn na modelu miniaturního prasete. Vytvořili jsme vlastní metodiku celého experimentu. Soubor 30 miniaturních prasat byl po 10 pokusných zvířatech rozdělen do 3 experimentálních skupin. Skupině A byl vytvořen vrtáním defekt průměru 6x12 mm do oblasti zátěžové plochy kloubní chrupavky distálního femoru a do něj byl transplantován kolagen/chitosanový nosič (skafold) osazený MSCs. Skupině B byl vytvoř