Studium aneuploidií u embryí prasat metodou komparativní genomové hybridizace - Horňák, Miroslav, 1980- (2010)
Přestože se numerické abnormality běžně vyskytují v raných lidských embryích a jsou pravděpodobně podstatným faktorem ovlivňujícím jejich mortalitu a následně selhání implantace, u hospodářských zvířat postrádáme obsáhlejší informace o frekvenci a charakteru těchto poruch. Chromozomové abnormality u zvířat byly doposud zkoumány metodu FISH nebo technikou konvenčního karyotypování, avšak metoda FISH poskytuje informace pouze o několika chromozomech a karyotypování spolehlivě detekuje pouze poruchy ploidie. Cílem této práce je aplikovat metody celogenomové amplifikace a komparativní genomové hybridizace (CGH) a přispět tak k rozšíření znalostí o chromozomových abnormalitách v prasečích embryích. Hlavní výhodou tohoto metodického přístupu je, že technika CGH detekuje aneuploidie všech chromozomů zároveň. Vyšetřovali jsme všechny chromozomy u raných prasečích embryí a prasečích blastocyst získaných in vivo a naší snahou bylo stanovit základní frekvenci a charakter chromozomových poruc