Smyčcové chordofony v lidovém instrumentáři Lužických Srbů - Kalina, Petr, 1978-; Vysloužil, Jiří, 1924-2015; Masarykova univerzita. Ústav hudební vědy (2010)
Disertační práce nabízí tzv. komplexní oraganologický obraz obou typů smyčcových chordofonů, které byly užívány v lužickosrbském hudebním folklóru. Jedná se o velké housle (wulke husle) a malé housličky (kwasne huslički). Oba nástroje byly užívány tradičními muzikanty v 18. a 19. století, poté byly pod německým vlivem vytlačeny houslemi klasickými. Jde o nástroje se specifickou konstrukční charakteristikou. Jejich stavba vychází ze středověkých nástrojů rodiny fidul. Specifické je i užívání těchto nástrojů v lužickosrbském hudebním folklóru. Dnes považujeme oba typy lužickosrbských houslí za zaniklé nástroje, tedy takové, které již nejsou aktivně využívány při produkování autentického lužickosrbského hudebního folklóru. Jejich výskyt se nyní omezuje na doslova několik muzeálních exponátů. Současné lužickosrbské folklórní soubory si sice mnohdy nechávají stavět kopie těchto houslí, jedná se však o nástroje, které tradiční lužickosrbské chordofony připomínají jen svým vzhledem; jejich ko
The dissertation presents a detailed organological picture of two types of bowed string musical instruments used uniquely in Sorbian music folklore. These are grand violin (wulke husle) and little violin (kwasne huslički). Both instruments were used by traditional musicians in the 18th and 19th centuries, and then, owing to the German influence, they were replaced by the classic violin. Both instruments have special construction characteristics. Their construction results from the medieval instruments of the fiddle family. Their use in Sorbian music folklore is also specific. Today both types of Sorbian violin are considered extinct, i.e. not actively used in the production of authentic Sorbian music folklore. Their appearance is now limited literally to just a few museum exhibits. The present Sorbian folklore ensembles often have copies of these violins constructed but these resemble traditional Sorbian chordophones only by appearance; their construction characteristics are entirely
Vedoucí práce: Jiří Vysloužil
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2010
Keywords: etnomuzikologie; housle; hudba pro housle; lidová hudba; lužickosrbské lidové písně; Lužičtí Srbové; ethnomusicology; folk music; Lusatian Sorbs; Sorbian folk songs; violin music; violin; disertace; dissertations