Smyčcové chordofony v lidovém instrumentáři Lužických Srbů - Kalina, Petr, 1978- (2010)
Disertační práce nabízí tzv. komplexní oraganologický obraz obou typů smyčcových chordofonů, které byly užívány v lužickosrbském hudebním folklóru. Jedná se o velké housle (wulke husle) a malé housličky (kwasne huslički). Oba nástroje byly užívány tradičními muzikanty v 18. a 19. století, poté byly pod německým vlivem vytlačeny houslemi klasickými. Jde o nástroje se specifickou konstrukční charakteristikou. Jejich stavba vychází ze středověkých nástrojů rodiny fidul. Specifické je i užívání těchto nástrojů v lužickosrbském hudebním folklóru. Dnes považujeme oba typy lužickosrbských houslí za zaniklé nástroje, tedy takové, které již nejsou aktivně využívány při produkování autentického lužickosrbského hudebního folklóru. Jejich výskyt se nyní omezuje na doslova několik muzeálních exponátů. Současné lužickosrbské folklórní soubory si sice mnohdy nechávají stavět kopie těchto houslí, jedná se však o nástroje, které tradiční lužickosrbské chordofony připomínají jen svým vzhledem; jejich ko