Možnosti využití DNA microarray v diagnostice a terapii nádorů - Tichý, Boris (2010)
DNA microarray jsou stále častěji používanou metodou molekulární biologie. Tato technologie umožňuje vysoce paralelní analýzu DNA i RNA a byla přizpůsobena pro mnoho různých aplikací od relativní kvantifikace specifických sekvencí DNA/RNA (např. genů) po sekvenční analýzu DNA. Onkologická onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí v západním světě a jejich incidence stále roste. Metody molekulární biologie se staly nedílnou součástí diagnostiky mnoha nádorových onemocnění a pro jejich výzkum jsou téměř nepostradatelné. DNA microarray se v oblasti onkologie prosadily především ve výzkumu a jejich uplatnění přímo v diagnostice je stále malé. Cílem předkládané dizertační práce byla aplikace DNA microarray v onkologické diagnostice a výzkumu. V laboratořích Centra molekulární biologie a genové terapie Interní hematoonkologické kliniky FN Brno a Masarykovy univerzity jsme zavedli nejdříve metodu sklíčkových DNA microarray a následně i krátkých oligonukleotidových DNA microarray ...