Restrikční mapování genomů a genomová amplifikace patogenních kmenů rodu Treponema - Strouhal, Michal, 1979- (2010)
Rod Treponema zahrnuje 4 patogenní, blízce příbuzné druhy a poddruhy, které vyvolávají u člověka onemocnění s odlišnou klinickou manifestací. T. pallidum subsp. pallidum je etiologickým agens sexuálně přenosné syfilis (lues), T. pallidum subsp. pertenue a T. pallidum subsp. endemicum vyvolávají endemické nevenerické treponemální infekce (yaws a endemická syfilis) a T. carateum způsobuje onemocnění zvané pinta. K těmto patogenním treponematům lze zařadit blízce příbuzný druh T. paraluiscuniculi, který způsobuje venerické onemocnění králíků a který není infekční pro člověka. Tyto zástupce nelze od sebe navzájem odlišit morfologicky či serologicky, diagnostika se provádí na základě epidemiologických studií a na základě klinické manifestace onemocnění. Lze předpokládat, že různá míra invazivity a patogenity je způsobena genetickými rozdíly v genomech treponemálních kmenů, ty však vykazují nezvykle vysokou sekvenční příbuznost (~99%). Genetická variabilita mezi patogenními treponematy tak b