Zobrazení tenzorů difuze u spondylogenní komprese krční míchy - Keřkovský, Miloš, 1979- (2010)
Zobrazení tenzorů difuze (diffusion tensor imaging, DTI) je poměrně nová zobrazovací metoda známá svojí senzitivitou vůči strukturální patologii bílé hmoty mozku a míchy. Z klinického hlediska může být konvenční zobrazení magnetickou rezonancí (MR) poněkud zavádějící kvůli časté diskrepanci mezi mírou míšní komprese a klinickou manifestací. V této práci hodnotíme potenciál DTI v diagnostice cervikální spondylogenní myelopatie (CSM) v korelaci s klinickým obrazem a nálezy elektrofyziologického vyšetření a to pomocí měření DTI a základních morfologických parametrů u pacientů se spondylogenní kompresí krční míchy a kontrolní skupiny zdravých dobrovolníků. DTI parametry se dle našich výsledků významně liší mezi úrovní maximální komprese míchy a úrovní bez komprese, což potvrzuje citlivost této metody vůči strukturálním abnormalitám míchy vzniklým v důsledku její komprese. Prokázali jsme též významné rozdíly DTI parametrů mezi pacienty a zdravými dobrovolníky a také rozdíly mezi podskupinam