Terapie chronické skafolunátní disociace modifikovanou dorzální ligamentoplastikou - Ira, Daniel (2010)
Cíl: Zhodnocení výsledků operačního řešení chronické skafolunátní disociace (SLD) modifikovanou dorzální ligamentoplastikou pomocí prospektivní studie. Materiál a metodika: Čtyřicet pacientů s chronickou SLD (23 pacientů s dynamickou formou a 17 pacientů statickou formou), u kterých byla provedena náhrada skafolunátního vazu šlachovým štěpem technikou modifikované dorzální ligamentoplastiky, se dostavilo k závěrečnému pooperačnímu hodnocení. V souboru bylo 29 mužů a 11 žen s průměrným věkem 43 let. Pacienti byli hodnoceni předoperačně a poté pooperačně s minimálním odstupem 12 měsíců od výkonu. Bolest dle VAS, rozsah pohybu v zápěstí, síla stisku, DASH skóre a Martini skóre (skórovací systém pro karpální nestability) byli parametry použity k zhodnocení efektu terapie. Výsledky: Pooperačně byl v obou podsouborech (podsoubor statické a dynamické formy) zaznamenán ústup bolesti dle VAS, zvětšení síly stisku a pokles hodnoty DASH. Zlepšení všech parametrů bylo statisticky významné v porov