Postavení vysokofrekvenční oscilace v léčbě dětí s respiračním selháním - Koudelková, Ludmila (2010)
Bez umělé plicní ventilace (UPV) si v současnosti neumíme představit intenzivní péči a stejně tak ani péči anesteziologickou. Snaha o minimalizování adversních účinků konvenční UPV vede ke stálému zlepšování strategie konvenční UPV a k zařazování nekonvenčních ventilačních režimů včetně vysokofrekvenční oscilační ventilace (HFOV) do klinické praxe. Prvním krokem v léčbě pediatrického respiračního selhání je na naší klinice optimalizace konvenční UPV, druhým krokem je HFOV. Cílem práce je demonstrovat efekt HFOV na výměnu plynů u dětí s ARDS (acute respiratory distress syndrome), u kterých selhala konvenční mechanická ventilace a porovnat v několika parametrech vybrané skupiny pacientů a mortalitu v těchto skupinách.