Vliv zavedení čistší produkce na zaměstnanost a kvalifikaci v podniku - Kulhavý, Viktor, 1980- (2011)
Čistší produkce je jednou z preventivní strategií omezování negativních důsledků produkce podniku pro životní prostředí. Ekonomické a environmentální důsledky čistší produkce jsou v literatuře popsány, méně jsou však známy její sociální důsledky. Evropské výzkumy z posledních let uvádí, že integrovaná opatření ochrany životního prostředí v podnicích mívají z hlediska zaměstnanosti spíše neutrální nebo mírně pozitivní charakter. Cílem disertační práce je provést srovnání výsledků zahraničních projektů čistší produkce s výsledky obdobných projektů v České republice, vyhodnotit jejich sociální důsledky a navrhnout úpravy existující metodiky čistší produkce. Ve výzkumu je využito kvantitativního i kvalitativního přístupu získávání dat - je provedeno hloubkové dotazníkové šetření mezi jedenácti českými podniky a pomocí metody případových studií jsou dokumentovány tři příklady implementace čistší produkce v podnicích různého zaměření. Data z českých podniků jsou srovnávána s výsledky dvou ev