Analýza školních vzdělávacích programů v základních školách praktických v Jihomoravském kraji - Chaloupková, Soňa, 1982- (2011)
Rigorózní práce pojednává o školních vzdělávacích programech žáků s lehkým mentálním postižením na základních školách praktických. První dvě kapitoly jsou teoretické. Soustředí se na současné pojetí i vývoj definice mentální retardace, analýzu vybraných klasifikací mentální retardace, diagnostiku, psychické zvláštnosti osob s mentálním postižením, se zřetelem na lehkou mentální retardaci. Dále jsou zaměřeny na vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením v období povinné školní docházky v České republice a jejich specifika. Třetí, čtvrtá a pátá kapitola obsahují analýzu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání s přílohou upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, dále charakteristiku a výsledky výzkumného projektu, jehož hlavním cílem je analýza školních vzdělávacích programů v základních školách praktických v Jihomoravském kraji.