Chování kolonie Myotis emarginatus v úkrytu během denní klidové fáze - Žáček, Filip, 1985- (2011)
Cílem této diplomové práce je vyhodnotit chování letní kolonie Myotis emarginatus, která se nacházela na půdě Rybničního zámečku u Lednice. Kolonie byla nepřetržitě nahrávána pomocí dvou infrakamer během celé sezóny, od května do srpna. Na základě takto získaného materiálu byla vyhodnocena aktivita této kolonie, vypracován etogram, který sleduje šest projevů chování: odpočinek, ostražitost, čištění, protahování se, lezení a let. Netopýři v průměru strávili 60% dne odpočinkem, 12% času byli ostražití, 24% času se čistili a 2,5% času se přemisťovali po úkrytu. Byly vyhodnoceny změny chování jak v průběhu celého dne, tak během celé sezóny. Sezóna byla na základě chování netopýrů a vnějších vlivů rozdělena na šest částí. Byl také vyhodnocen vliv vnějších vlivů (teplota, vlhkost vzduchu, intenzita světla) na změny v chování jak během dne, tak během celé sezóny.