Sexuální dysfunkce u žen s epilepsií - Zelená, Věra (2010)
Zatímco v minulých desetiletích byla na poli výzkumu příčin sexuálních poruch u epilepsie věnována pozornost zejména jejich souvislosti s častěji pozorovanými hormonálními poruchami a chronickou antiepileptickou medikací, s rostoucím stupněm poznání integrační podstaty procesů cerebrálních sítí a jejich patofyziologie přibývá nepřímých i přímých důkazů o dominantním významu intaktní struktury a funkce rozsáhlých mozkových oblastí. Teprve nečetné recentní práce včetně naší zjišťují souvislost sexuálních poruch u epilepsie s mírou deprese bez ohledu na hladiny hormonů nebo vlastní epileptické záchvaty. Přestože je deprese velmi častou komorbiditou epilepsie a přestože výsledky některých studií naznačují dokonce významnější negativní dopad deprese na kvalitu života pacientů a pacientek s epilepsií, než je dopad vlastních epileptických záchvatů, zůstává deprese v běžné praxi často nediagnostikována a neléčena. Důvodem je dosud velmi malá obecná zkušenost s diagnostikou a léčbou deprese ...