Fotoochranné mechanismy mutantů Arabidopsis thaliana s modifikovanou strukturou PS II a limitací xantofylového cyklu - Lang, Jaroslav, 1979- (2010)
V současné době jsou procesy fotosyntézy intenzivně studovány, zejména v oblasti stresové fyziologie rostlin. Byla vyvinuta řada biochemických a biofyzikálních metod, které umožňují sledovat tyto procesy s velkou přesností. Experimenty v této práci byly zaměřeny na fotochemické procesy ve fotosystému II a na xantofylový cyklus. Pro experimenty byly použity rostliny Arabidopsis thaliana. V této práci jsem pracoval s lhc mutanty A. thaliana, kteří mají snížené množství světlosběrných komplexů ve fotosystému II a s npq mutanty, kteří mají zablokovaný xantofylový cyklus. Cílem první skupiny experimentů bylo zjistit, jak dokáže fotosyntetický aparát mutantních rostlin fyziologicky reagovat na vysoké dávky fotosynteticky aktivního záření. Cílem druhé skupiny experimentů bylo zjistit vliv účinných látek pesticidů (Previcur a Zolone), které se často používají při kultivaci rostlin, na fotosystém II a xantofylový cyklus. V případě první skupiny experimentů byly rostliny krátkodobě ovlivněny dvě