Transformace klenebních figurací v širším okruhu podunajské pozdně gotické architektury. - Látal, Hynek, 1978- (2010)
Dizertační práce se zabývá problematikou proměny klenebních vzorců sakrálních staveb v šířeji pojímané podunajské oblasti během 15. století. První část textu je věnována stavbě kostela sv. Jiljí v Dolním Dvořišti. Stavba je nahlížena nejen z čistě uměleckohistorického hlediska, ale v úvahu jsou brány rovněž kulturně-historické aspekty či zasazení stavby v krajině, původ stavebního materiálu, možné funkce stavby apod. Ve druhé části jsou sledovány hlavní tendence vývoje stavebních center na Dunaji a v souvisejících oblastech Bavorska a rakouských zemí. Linie výkladu je přitom koncentrována na jevy, s nimž se čtenář setkal v první části o dvořišťském kostele. Celý výklad je zakončen kapitolami o dvou navzájem si podobných stavitelských osobnostech doby kolem roku 1500 ve východním Bavorsku a v jižních Čechách. Dílo těchto dvou tvůrců, Wolfa Wisera i Hanse Getzingera, má své kořeny ve školení obou mistrů ve stejných oblastech