Možnosti využití dynamické scintigrafie jícnu v diagnostice refluxní choroby jícnu se zaměřením na nemocné s bronchiálním astmatem a chronickým kašlem - Dedek, Vladimír (2010)
Dynamická scintigrafie jícnu (DSJ) je jednoduchá, neinvazivní vyšetřovací metoda, která probíhá za fyziologických podmínek. Výhodou vyšetření je detekce poruch jícnové motility a záchyt gastroezofageálního refluxu (GER) v rámci jedné studie, tedy po jediné aplikaci radiofarmaka. Prokázaná porucha tranzitu polknutého bolusu radioaktivity jícnem ukazuje na sníženou clearanční ezofageální funkci a záchyt zpětného posunu radioaktivity ze žaludku do jícnu je známkou inkompetence dolního jícnového svěrače. Práce si klade za cíl zhodnotit význam DSJ v diagnostickém procesu vedoucímu k identifikaci osob s refluxní chorobou jícnu (RCHJ) se zaměřením na děti s bronchiálním astmatem a dospělé s bronchiálním astmatem a chronickým kašlem. Akvizici a vyhodnocení DSJ provádíme podle naší vlastní modifikace. Tekutý bolus radiofarmaka je podán vyšetřovanému per os pod detektorem gamakamery a po jeho polknutí hodnotíme tranzitní čas jícnem, antiperistaltiku a retenci radioaktivity v jícnu. Během druhé