Interkulturní komunikativní kompetence a její rozvíjení v hodinách anglického jazyka na 2. stupni ZŠ - Zerzová, Jana, 1981- (2011)
Práce se zabývá problematikou výuky reálií a rozvíjení interkulturní komunikativní kompetence (IKK) v rámci výuky anglického jazyka (AJ) na 2. stupni ZŠ. Její jádro tvoří rozpracování teoreticko-metodologických východisek pro zkoumání výuky reálií a IKK ve výuce cizího jazyka a navržení výzkumných nástrojů pro její analýzu. V práci je představen navržený Model interkulturní komunikativní kompetence ve výuce cizího jazyka (Model IKK), ze kterého vychází navržený kategoriální systém pro analýzu výuky reálií a IKK, i kategoriální systém upravený pro analýzu učitelova pojetí cílů výuky reálií a IKK. Tyto nástroje jsou následně použity ve dvou výzkumných šetřeních. První z nich představuje výzkum realizovaného kurikula v oblasti výuky reálií a IKK ve výuce AJ v 7. a 8. ročnících na 2. stupni ZŠ ve třech krajích (Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský). Toto výzkumné šetření je založeno na analýze videozáznamu a je dílčím výstupem projektu CPV videostudie anglického jazyka. Druhé výzkumné šet