Imunomonitoring protinádorové odpovědi u vybraných hematoonkologických malignit - Szeligová, Lenka; Hájek, Roman, 1964-; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2010)
Úvod: Mnohočetný myelom (MM) je hematologické nádorové onemocnění, které je současnými léčebnými možnostmi nevyléčitelné. Jednou z nových cest léčby je využití potenciálu vlastního organismu nemocného. V posledních letech se rozšiřují znalosti o antigenech asociovaných s nádory, o vlastnostech, funkcích a interakcích imunokompetentních buněk, efektu různých cytokinů - objevují se tak četné druhy potenciálně účinných protinádorových vakcín. S rozšiřujícím se spektrem možností stoupá na důležitosti monitorace imunitního systému k posouzení účinosti dané vakcíny. Za zásadní se považuje protinádorový efekt specifických cytotoxických T lymfocytů, a je tudíž žádoucí ověřit jejich cytotoxický potenciál in vitro. Cíle: Cílem práce bylo zhodnocení imunologického potenciálu organismu v boji proti nádorovým buňkám v in vitro a in vivo podmínkách u MM. Jedním z cílů bylo zavést cytotoxický test pro účely hodnocení cytolytické aktivity specifických cytotoxických T lymfocytů a ověřit specificitu ...
Introduction: Multiple myeloma (MM) is a hematological malignancy that remains incurable. That is why new ways of treatment are necessary. One of these ways might be using the potential of the patient’s own immune system. In recent years, knowledge about tumor associated antigens, properties, functions and interactions of immunocompetent cells, effect of various cytokines is increasing - therefore new types of potentially effective anticancer vaccines are emerged. With the expanding spectrum of possible anticancer vaccines, monitoring of immune system is becoming more and more important. Anticancer effect of specific cytotoxic T lymphocytes is considered to be crucial so in vitro testing of their cytotoxic potential is necessary. Aims: The aim of this study was to evaluate immunological potential of organism in the fight against cancer cells in in vitro and in vivo conditions in MM patients. One of the aims was to set up cytotoxic test to evaluate cytolytic activity of specific ...
Vedoucí práce: Roman Hájek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: disertace; Cytotoxicity Tests, Immunologic; Dendritic Cells; Immunoglobulin Idiotypes; Multiple Myeloma; T-Lymphocytes, Cytotoxic; cytotoxické testy imunologické -- využití; cytotoxické T-lymfocyty; dendritické buňky; idiotypy; mnohočetný myelom -- imunologie