Operace tříselné kýly moderním tension-free metodami - Novotný, Tomáš; Leypold, Jindřich, 1941-; Masarykova univerzita. Chirurgická klinika, II. (2011)
Disertační práce se zabývá moderními metodami léčby tříselné kýly. Cílem experimentální části bylo zhodnocení dvou experimentálních implantátů při intraperitoneální aplikaci na otevřeném králičím modelu. Těmito sítěmi byly makroporézní polypropylenová síť s extra velkými póry (3 mm) a síť upletená z PTFE vlákna. Materiály byly hodnoceny na podkladě srovnání shrinkage, indukce tvorby nitrobřišních adhezí, pevnosti adheze sítě k břišní stěně a biokompatibility pomocí histologického hodnocení. Kontrolou skupinou byla standardní lehká polypropylenová síť (velikost pórů 1 mm) užívaná běžně v humánní medicíně.
This dissertation deals with modern methods of inguinal hernia repair. The objective of the study was the evaluation of two experimental hernia implants when applied intraperitoneally in an open rabbit model. The meshes were a macroporous polypropylene mesh with extra large pores (3 mm) and a PTFE fibre knitted mesh. We assessed shrinkage, rate of intraabdominal adhesion formation, strength of mesh fixation to the abdominal wall and biocompatibility using histological evaluation. A standard light-weight polypropylene mesh (pore size - 1 mm), commonly used in human medicine, served as a control group.
Vedoucí práce: Jindřich Leypold
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: adheze tkání; biokompatibilita; inguinální hernie -- chirurgie; polypropylene mesh; polypropylenová síťka; polypropyleny -- terapeutické užití; polytetrafluoroethylen -- terapeutické užití; biocompatibility; Hernia, Inguinal; Polypropylenes; Polytetrafluoroethylene; tension free metoda; Tissue Adhesions; disertace; dissertations