Operace tříselné kýly moderním tension-free metodami - Novotný, Tomáš (2011)
Disertační práce se zabývá moderními metodami léčby tříselné kýly. Cílem experimentální části bylo zhodnocení dvou experimentálních implantátů při intraperitoneální aplikaci na otevřeném králičím modelu. Těmito sítěmi byly makroporézní polypropylenová síť s extra velkými póry (3 mm) a síť upletená z PTFE vlákna. Materiály byly hodnoceny na podkladě srovnání shrinkage, indukce tvorby nitrobřišních adhezí, pevnosti adheze sítě k břišní stěně a biokompatibility pomocí histologického hodnocení. Kontrolou skupinou byla standardní lehká polypropylenová síť (velikost pórů 1 mm) užívaná běžně v humánní medicíně.