Studium funkčních vlastností kryokonzervovaných prasečích spermií ve vztahu k fertilizaci in vitro - Kloudová, Soňa, 1982- (2011)
V posledních letech byl zaznamenán velký pokrok v účinnosti biotechnologií používaných v oblasti reprodukce prasat. Ačkoliv bylo dosaženo výrazného zlepšení ve zrání prasečích oocytů in vitro, metody produkce prasečích embryí v laboratoři stále nejsou dostatečně efektivní. Jedním ze zásadních problémů je vysoká variabilita účinnosti fertilizace prasečích oocytů při použití čerstvého spermatu. Jednou z možností, jak lze tuto skutečnost eliminovat je použití kryokonzervovaných spermií připravených ve vysokém počtu inseminačních dávek se standardní fertilizační schopností. Kančí spermie jsou však velmi náchylné k negativním účinkům zmrazování a rozmrazování, a proto je obtížné dosáhnout odpovídající funkční stav kryokonzervovaných a kapacitovaných spermií nezbytný pro efektivní fertilizaci oocytů. S cílem zajistit dostatečný počet inseminačních dávek standardní kvality vhodných pro fertilizaci in vitro byla na základě modifikace média pro chlazení spermií pomocí trehalózy optimalizována m