Databázový systém pro multicentrický sběr klinických dat v podmínkách českého zdravotnictví - Klimeš, Daniel, 1977-; Dušek, Ladislav, 1967-; Masarykova univerzita. Institut biostatistiky a analýz (2010)
Předložená disertační práce se věnuje mezioborové problematice medicínské informatiky, konkrétně databázovému řešení pro sběr klinických dat a související metodice. Teoretická část uvádí základní informatickou terminologii v dané oblasti a přináší autorem navrženou metodiku sběru klinických dat. Navržená metodika řeší především klíčové procesy související s centralizací dat při multicentrickém sběru, tedy metodiku on-line řešení nebo zasílání dat přes datová rozhraní. Dále je detailně řešena problematika zabezpečení dat, jejich validace a zpracování, včetně řešení exportů. Zvláštní pozornost je v práci věnována ochraně osobních údajů pacientů. Formou kritického přehledu literatury a informačních zdrojů jsou řešena specifika sběru a zpracování klinických dat. Jsou popsány speciální standardy pro tvorbu systémů pro sběr dat klinických studií. Potřeba kvalitních klinických dat se v dnešní době stále stupňuje. Kromě zajištění technického řešení je však při realizaci konkrétních projektů nu
The topic of this thesis focuses on interdisciplinary problems of medical informatics. It describes a database solution for collection of clinical data and related methodology. The theoretical part describes basic IT terminology in given field and author proposes the methodology for clinical data collection. Proposed methodology focuses on key processes related to centralization in multicentric data collection. This means mostly on-line solution and data sending over data interfaces. Next, author focuses on data security, validation and further processing including data export. Special attention is paid on personal data security of patients. The overview of literature and information sources focuses on specifics of collection and processing of clinical data. Special standards are defined for building systems used in data collection for clinical studies. Nowadays, there is an increasing demand of high-quality clinical data. Aside from providing technical background it is always necessar
Vedoucí práce: Ladislav Dušek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: clinical registry; database system; databázový systém; klinický registr; plošný screening; Mass Screening; disertace