Databázový systém pro multicentrický sběr klinických dat v podmínkách českého zdravotnictví - Klimeš, Daniel, 1977- (2010)
Předložená disertační práce se věnuje mezioborové problematice medicínské informatiky, konkrétně databázovému řešení pro sběr klinických dat a související metodice. Teoretická část uvádí základní informatickou terminologii v dané oblasti a přináší autorem navrženou metodiku sběru klinických dat. Navržená metodika řeší především klíčové procesy související s centralizací dat při multicentrickém sběru, tedy metodiku on-line řešení nebo zasílání dat přes datová rozhraní. Dále je detailně řešena problematika zabezpečení dat, jejich validace a zpracování, včetně řešení exportů. Zvláštní pozornost je v práci věnována ochraně osobních údajů pacientů. Formou kritického přehledu literatury a informačních zdrojů jsou řešena specifika sběru a zpracování klinických dat. Jsou popsány speciální standardy pro tvorbu systémů pro sběr dat klinických studií. Potřeba kvalitních klinických dat se v dnešní době stále stupňuje. Kromě zajištění technického řešení je však při realizaci konkrétních projektů nu