Dekret kutnohorský - Nodl, Martin, 1968-; Wihoda, Martin, 1967-; Masarykova univerzita. Historický ústav (2010)
Soužití univerzitních národů na pražské předhusitské univerzitě je pod vlivem událostí souvisejících s vydáním a prosazením Dekretu kutnohorského nazíráno jako konfliktní. Pozdější negativní reakce bývalých pražských univerzitních mistrů, působících po roce 1409 především na lipské a vídeňské univerzitě, stejně jako reakce českých mistrů, velebících odchod Němců, soužití národů na pražské univerzitě nadalo přídech xenofobního nacionalismu, jehož kořeny měly sahat až do poloviny 80. let 14. století. V disertační práci se snažím ukázat, že spory o obsazování míst v mistrovských kolejích a o reformu univerzitních statut z let 1384-1385, stejně jako spor o působnost konzervátorů práv pražské alma mater z 90. let 14. století, byly jedinými, korporativně-nacionálně motivovanými a traktovanými spory, které do roku 1409 na pražské univerzitě propukly. Na jejich základě rozhodně není možné mluvit o soužití univerzitních národů jako o soužití nacionálně vyhroceném. První část disertační práce tv
Historians usually present a coexistence of the university nations at the pre-Hussite University of Prague as conflicting. This is caused by the events related to the publication and enforcement of the Kuttenberger Decree, including the negative reactions of the former university masters who, after leaving Prague in 1409, established themselves at the universities of Leipzig and Vienna, and the reactions of the Czech masters who hailed the departure of the Germans. These events retrospectively influenced the view of the coexistence of the university nations as having flavour of the xenophobic nationalism whose roots allegedly went back to the 1380s. In my dissertation I attempt to show that the disputes about the positions in the master college, about the reform of the university statutes in 1384-1385, and about the activities of protectors of the Prague University rights in the 1390s are the only disputes motivated by the corporative and national reasons prior to 1409. These disputes
Vedoucí práce: Martin Wihoda
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2011
Keywords: Univerzita Karlova; Dekret kutnohorský; univerzity -- dějiny; univerzity -- Česko -- 14.-15. století; universities; Česko -- dějiny -- 14.-15. století; Czechia -- history -- 14th-15th centuries; disertace