Dekret kutnohorský - Nodl, Martin, 1968- (2010)
Soužití univerzitních národů na pražské předhusitské univerzitě je pod vlivem událostí souvisejících s vydáním a prosazením Dekretu kutnohorského nazíráno jako konfliktní. Pozdější negativní reakce bývalých pražských univerzitních mistrů, působících po roce 1409 především na lipské a vídeňské univerzitě, stejně jako reakce českých mistrů, velebících odchod Němců, soužití národů na pražské univerzitě nadalo přídech xenofobního nacionalismu, jehož kořeny měly sahat až do poloviny 80. let 14. století. V disertační práci se snažím ukázat, že spory o obsazování míst v mistrovských kolejích a o reformu univerzitních statut z let 1384-1385, stejně jako spor o působnost konzervátorů práv pražské alma mater z 90. let 14. století, byly jedinými, korporativně-nacionálně motivovanými a traktovanými spory, které do roku 1409 na pražské univerzitě propukly. Na jejich základě rozhodně není možné mluvit o soužití univerzitních národů jako o soužití nacionálně vyhroceném. První část disertační práce tv