Instituty s prvkem asperace v českém trestním zákoníku - Vavruška, Jan (2010)
Předmětem předkládané práce je rozbor institutů s prvkem asperace v užším slova smyslu, které jsou nyní součástí nově přijatého trestního zákoníku. Samotný text předkládané práce je ve své nejvyšší úrovni strukturován do tří hlavních částí. První část se zabývá detailním rozborem jednotlivých institutů s asperačním prvkem, v rámci části druhé se autor snaží poukázat na vybranou problematiku spojenou s praktickou aplikací jednotlivých institutů s asperačním prvkem, část třetí potom představuje asperační a jiné zvláštní způsoby trestání vybraných forem trestné činnosti v historických a geografických souvislostech.