Stanovení zánětlivých biomarkerů v predikci rizika koronární restenózy u diabetiků 2. typu - Náplava, Robert (2010)
Koronární restenóza zůstává jednou ze zásadních limitací léčby ischemické choroby srdeční metodou perkutánní koronární intervence (PCI). Na vzniku koronární restenózy po PCI se podílí mnoho faktorů a míra zánětlivé reakce na cévní poškození po balonkové dilataci tepny nebo implantaci stentu hraje jednu z klíčových rolí na vzniku této komplikace. V naší pilotní práci jsme se rozhodli otestovat, zda-li jsou biomarkery (us-CRP, sCD40L a MCP-1) použitelné pro predikci restenózy v koronárním stentu. Vybrali jsme si skupinu diabetiků 2.typu se stabilní formou ICHS, kteří jsou výskytem restenózy ohroženi nejvíce. V rámci pilotního projektu jsme na malém souboru pacientů neprokázali signifikantní korelaci stanovení sérové koncentrace usCRP, sCD40-L, MCP-1 pro predikci in-stent restenózy u diabetiků 2 typu. U podskupiny s angiograficky prokázanou restenózou, pacienti s vyššími hladinami CRP před PCI vykazovali vyšší riziko budoucí restenózy (p=0,093). K upřesnění významu biomarkerů na poli p