Difuzní postižení koronárních tepen u diabetiků 2. typu - nové markery přítomnosti a prediktory vývoje - Gřiva, Martin, 1974- (2010)
Úvod: Vzhledem k tomu, že ateroskleróza je zánětlivé onemocnění, cirkulující zánětlivé markery mohou být prediktorem koronární aterosklerózy. Cílem práce bylo zhodnotit souvislost mezi koncentrací vybraných markerů zánětu a rozsahem a rychlostí progrese koronární aterosklerózy. Soubor a metodika: 1./ 128 pacientům se stabilními formami ischemické choroby srdeční byl proveden krevní odběr ke stanovení monocytárního chemoatraktivního proteinu-1 (MCP-1), matrixové metaloproteinázy-3 (MMP-3), solubilní ligandy CD40 (sCD40L) and solubilního receptoru 2 pro tumor necrosis faktor (sTNFR2). Faktory byly stanoveny metodou ELISA. Následovala koronární angiografie a výpočet SYNTAX skóre. Provedena korelace. 2./ 25 patientů s diabetes mellitus 2. typu akceptovalo 18-měsíční sledování. Každých 6 měsíců v rámci klinické kontroly byla provedena optimalizace léčby. Po 18 měsících provedena závěrečná koronarografie a opět stanoveno SYNTAX skóre. Vstupní a závěrečné SYNTAX skóre bylo srovnáno. Soubor by