Prevention of health damage as a result of terrorism, political violence and its impact on civil population, with special focus on women - Lyamzina, Yuliya (2010)
Hlavním cílem práce bylo zjistit stav duševního a fyzického zdraví civilních žen obyvatelek zemí postižených ozbrojeným konfliktem, politickým násilím nebo terorismem. Pilotní studie byly provedeny v sedmi zemích vybraných podle předem stanovených kriterií. Sebraly se demografické údaje, měření úrovně úzkosti, deprese a data o výskytu posttraumatické stresové poruchy. Hlavním předpokladem- hypothesou (hypotézou) bylo, že ženy ve všech sedmi zemích jsou vystaveny více či méně podobným traumatickým událostem, a proto budou mít více či méně podobný výskyt post-traumatického syndromu (PTDS), který bude rovnoměrně rozdělen bez ohledu na to, odkud jsou, jaké praktikuji náboženství, apod.). Ženy nahlásili velmi vysokou expozici různým traumatickým událostem. Nejhorší hlášenou životní události byl vojenský boj, nebo válečná zóna, následovaly života-ohrožující onemocnění, vážné nehody, požáry nebo výbuchy, mučení a věznění. Například kolem 22% žen osobně zažily vraždu vlastních děti nebo