Princip subsidiarity při ochraně základních práv a svobod v Evropské unii - Jirásek, Jan (2010)
Princip subsidiarity je součástí právního systému Evropské unie od počátku devadesátých let minulého století. V současné době jej lze nalézt v článku 5 odst. 3 Smlouvy o Evropské unii. Toto pravidlo pomáhá určovat, kdo je v případě tzv. sdílené pravomoci oprávněn jednat - zda unie nebo členské státy.