Porod bez bolesti : Psychoprofylaktická příprava bezbolestného porodu podle Velvovského : Příručka pro těhotné ženy připravující se k porodu - Vojta, Miroslav, 1909-1974 (SZdN, 1954)
Příručka seznamuje s nedávno zavedenou sovětskou methodou porodu bez bolesti, jejimž východiskem je učení I.P. Pavlova o vyšší nervové činnosti. Methoda, která je naprosto bezpečná pro matku i dítě, nepoužívá narkosy ani prostředků otupujících nervovou činnost, ale naopak připravuje rodičku k uvědomělé, aktivní účasti při porodu. Vysvětlením podstaty a průběhu porodu se rodička zbavuje strachu i nejistoty před porodem a je tak u ní připravena příznivá duševní nálada, která pomáhá překonat vznik bolestivých pocitů. V příručce je podáno 6 cvičení, v nichž se probírá průběh porodu a odstraňuje představa spojující porod s bolestí.