Detekce volné DNA v životním prostředí - Mudráková, Dominika (2011)
Nukleové kyseliny jsou prakticky v biosféře všudypřítomné. DNA v půdách může být nalezena v různých částech: uvnitř neporušených biologických struktur, vázaná k půdním koloidům a nevázaná- volná DNA. Volná (extracelulární, eDNA) DNA tvoří s intracelulární DNA celkovou DNA. Jeden z důvodů přítomnosti volné DNA v prostředí může být kontinuální produkce DNA mikroorganismy. Půdní extracelulární DNA může být použita při tvorbě bakteriálního biofilmu, jako zdroj živin půdními mikroorganismy a v přenosu genů. Celková DNA v orných horizontech byla odhadnuta na asi 80ug/g půdy. Zatímco množství eDNA v půdě asi na 1ug/g. V přírodě žijí bakterie především v půdě. Každý gram organicky bohaté půdy může obsahovat více než 2 miliardy bakterií. Existuje celá řada metod na extrakci celkové DNA mikrobiálních společenstev z půdy a sedimentů. DNA lze izolovat přímo z půdy nebo z předem izolované půdní bakteriální frakce. Cílem této práce je zjistit, kolik volné DNA se nachází v půdě, jakým způsobem se tat