Interkulturní komunikace v kontextu organizace občanské společnosti - Langaufová, Alena (2011)
Práce mapuje vztah mezi komunikací, kulturou a občanskou společností a v těchto souvislostech staví interkulturní komunikaci. V teoriích nastiňuje pozadí kulturní identity a kategorizace, kde nachází východisko pro komunikaci se subjekty z jiných kulturních prostředí. Rozebírá teoretické poznatky o interkulturní komunikaci. In media res sleduje komunikaci organizace občanské společnosti, jejímiž klienty jsou cizinci, tedy jedinci z různých kulturních prostředí. U této organizace pozoruje zainteresované subjekty pro komunikaci, komunikační prostředky organizace a specifika komunikace s ohledem na interkulturní komunikaci. Práce dále detekuje prostředí pro interkulturní komunikaci, které organizace občanské společnosti vytváří. Ojedinělost práce spočívá v odhalení mechanismu, jakým organizace občanské společnosti přispívají k efektivní interkulturní komunikaci, a v identifikaci klíčových poznatků, které mohou pomoci organizacím v dalším působení v této oblasti.