Zahraniční zaměstnanost v České republice a postavení cizinců na trhu práce - Pořízková, Hana, 1978- (2011)
Práci tvoří soubor tří publikovaných prací, jejichž ústředním tématem je zahraniční zaměstnanost a integrace cizinců na trhu práce. Publikované texty jsou v rigorózní práci řazeny dle logiky od deskriptivně k explanatornímu přístupu zkoumání jednotlivých aspektů zahraniční pracovní migrace. První příspěvek je vstupní analýzou hlavních charakteristik zahraniční zaměstnanosti v České republice. Druhý text je věnován jednotlivým faktorům, které ovlivňují integraci cizinců na trhu práce. Třetí příspěvek se zaměřuje na sociální integraci specifické kategorie zahraničních pracovníků, kterými jsou občané států EU15 a vybraných vyspělých zemí, u nichž se setkáváme s odlišnými mechanismy začlenění do společenských struktur a na trh práce než u občanů ze socio-ekonomicky méně vyspělých zemí.