Charakteristika vybraných znaků T lymfocytů pro potřeby adoptivní imunoterapie - Ochodnická, Silvia (2010)
Hlavným cieľom imunoterapie je snaha o obnovenie porušenej imunitnej odpovede proti nádoru alebo posilnenie nedostatočne rozvinutej reakcie. V praxi sa tento druh liečby využíva skôr ako doplnková metóda v prípadoch, kedy hlavná nádorová masa bola odstránená iným spôsobom. Imunoterapia by tak mala prispieť k eliminácii zostatkovej choroby a zaručiť dlhodobé vyliečenie (remisiu nádoru). Možnou variantou imunoterapie je adoptívny transfer T-lymfocytov, predovšetkým cytotoxických T-lymfocytov, ktoré sa priamo podieľajú na eliminácií nádorových buniek. Dôležitú úlohu pri protinádorových reakciách zohrávajú i T pomocné lymfocyty aktiváciou ďalších buniek imunitného systému a produkciou stimulačných látok-cytokínov. Oba druhy týchto T-lymfocytov boli identifikované v nádorovom tkanive ako tumor infiltrujúce T-lymfocyty (TIL). TIL určené pre adoptívny transfer sú najskôr izolované a následne expandované na klinicky využiteľne množstvá. Čiastočné úspechy tohto liečebného postupu boli ...