Simulace a testy normality - Haičman, Marek (2011)
Práce se zabývá kvantitativním ohodnocením tří vybraných testů normality - Andersonova-Darlingova, Shapirova-Wilkova testu a Lillieforsovy varianty Kolmogorovova-Smirnovova testu. Využívá k tomu simulační studie provedené metodou Monte Carlo v prostředí systému MATLAB. Teoretická část uvádí použitou metodu Monte Carlo, spolu s použitými testy normality v historickém kontextu a zavádí vybraná rozdělení pravděpodobnosti, na kterých jsou testy ohodnocovány. Ve výsledkové části ohodnocuje testy normality odhadem pravděpodobnosti chyb 1. resp. 2. druhu, pro jednotlivé kombinace velikosti výběru a rozdělení pravděpodobnosti, ze kterého výběr pochází. Tyto výsledky jsou prezentovány formou grafů, stejně jako hodnoty hraniční velikosti výběru, pro kterou je odhad chyby 2. druhu menší než 20 %. Simulační skripty a jejich výstupy jsou k dispozici v elektronické příloze.