Systém počítačové algebry Maxima - Trefilíková, Zdena (2011)
Práce se zabývá systémem počítačové algebry Maxima a představuje stručný manuál k tomuto programu určený především studentům matematiky. Úvodní kapitoly popisují instalaci programu a jeho základní ovládání, poté se již práce zaměřuje na jednotlivé příkazy týkající se matematických výrazů a funkcí, matic, řešení soustav rovnic a tvorby grafů. Poslední kapitola se věnuje využití programu při výuce matematické analýzy, přičemž je kladen důraz zejména na sekci o vyšetřování průběhu funkce, v níž jsou aplikovány příkazy z předcházejících kapitol. Ke každému příkazu je vždy uveden krátký komentář a alespoň jeden příklad. Práce také poukazuje na některé problémy, s nimiž se uživatel programu může setkat, a navrhuje jejich řešení.