Hierarchie regulárních jazyků - Svoreňová, Mária (2011)
Hlavním cílem práce je přehled hlavních výsledků algebraické teorie regulárních jazyků. Regulární jazyky umíme popsat konečnými pologrupami či monoidmi. Tyto tvoří tzv. pseudovariety (uspořádaných) konečných pologrup a monoidů, které jsou v jednoznačné korespondenci s varietami regulárních jazyků. Dalším nástrojem pro popis regulárních jazyků jsou konečné automaty. Definujeme pojem C-variety automatů a uvádíme přímý důkaz Eilenbergovy korespondence mezi úplným svazem C-variet automatů a úplným svazem C-variet regulárních jazyků. V práci se vyskytuje taky vícero příkladů různých hierarchií a podhierarchií regulárních jazyků a navzájem asociovaných C-variet automatů a C-variet jazyků.