Specifika výživy ve sportu adolescentů - Pohořalá, Aneta (2011)
Bakalářská práce se zabývá specifiky výživy dospívajících sportovců. V teoretické části je nejprve dospívání časově vymezeno, vysvětleny jsou fyziologické změny, které v tomto období probíhají, a zmíněny nutrienty, na jejichž přísun klade růst zvýšené nároky. Dále se práce zaměřuje na živiny, o kterých je známo, že se jejich potřeba při pravidelné fyzické aktivitě zvyšuje. Diskutován je jejich význam, jejich doporučené množství i projevy možného deficitu. V praktické části jsou uvedeny kazuistiky tří sportovců. U každého z nich je popsán a zhodnocen současný výživový stav i jídelníček, uvedena jsou možná řešení nedostatků v oblasti výživy.