Kyselina listová - znalosti a příjem u mladých žen - Čížková, Silvie (2011)
Bakalářská práce pojednává o významné esenciální látce pro lidský organismus - kyselině listové. Shrnuje současné poznatky o jejích fyziologických a biochemických funkcích, detailně popisuje metabolismus folátů v lidském těle a jejich význam v lidské výživě. Dále se věnuje nedostatku folátů a negativnímu vlivu nedostatku na zdraví jedinců a na vznik defektu nervové trubice u novorozenců. V práci jsou uvedeny navržené doporučené dávky kyseliny listové pro různé skupiny osob. Neopomíjí problematiku fortifikace potravin. V praktické části jsou pomocí dotazníku zhodnoceny znalosti a přívod kyseliny listové u mladých žen.