Faciální studium sedimentů poorlické pánve - Novotný, Tomáš; Nehyba, Slavomír, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2011)
Orlická pánev byla v minulosti pro svůj malý užitkový význam do značné míry geologickými výzkumy opomíjena. Tato práce je zaměřena na lepší poznání její sedimentární výplně. Na základě studia terénních odkryvů v severní části pánve bylo možné přiblížit směr transportu materiálu, vyčlenit 9 litofacií a následně z nich vyvodit dvě faciální asociace prozrazující ukládání sedimentů v prostředí aluviálních vějířů a divočících řek. Díky studiu mikroskopických preparátů a analýz vzorků elektronovou mikrosondou bylo možné umístit vzdálenější zdrojové oblasti jemnozrnnějšího sedimentovaného materiálu do prostoru litického masivu a orlicko-sněžnického krystalinika. Nově byla zjištěna přítomnost úlomků vulkanických hornin.
In the past times, the Orlice Basin was missed out by deeper geological researches because of its low economical value. This work is focused on better recognition of its sedimentary infill of the Orlice basin. Based on the study of field outcrops in the north part of the basin it was able to approximate the direction of material transport, segrregate 9 lithofacies and consequently conclude two facial asociations. Deposition in the environment of alluvial fans and braided rivers is supposed. It was possible to recognise the provenance areas of finer-grained (sandy) material in the areas of the Litice Masif and the Orlice-Sněžník Crystaline unit according to results of study of thin sections and heavy minerals. The evidence of volcanic clastic material was newly identified.
Vedoucí práce: Slavomír Nehyba
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: sedimentace; sedimentární pánve; sedimenty; těžké minerály; heavy minerals; sedimentary basins; sedimentation; sediments; diplomové práce; master's theses