Faciální studium sedimentů poorlické pánve - Novotný, Tomáš (2011)
Orlická pánev byla v minulosti pro svůj malý užitkový význam do značné míry geologickými výzkumy opomíjena. Tato práce je zaměřena na lepší poznání její sedimentární výplně. Na základě studia terénních odkryvů v severní části pánve bylo možné přiblížit směr transportu materiálu, vyčlenit 9 litofacií a následně z nich vyvodit dvě faciální asociace prozrazující ukládání sedimentů v prostředí aluviálních vějířů a divočících řek. Díky studiu mikroskopických preparátů a analýz vzorků elektronovou mikrosondou bylo možné umístit vzdálenější zdrojové oblasti jemnozrnnějšího sedimentovaného materiálu do prostoru litického masivu a orlicko-sněžnického krystalinika. Nově byla zjištěna přítomnost úlomků vulkanických hornin.