Studium geometrie seismicky aktivní struktury v epicentrální oblasti Nový Kostel (západní Čechy) - Halló, Miroslav; Havíř, Josef; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2011)
Epicentrální oblast Nový Kostel je nejvíce seismicky aktivní oblastí v regionu západní Čechy/Vogtland a je charakteristická zemětřesnými roji. Velmi blízko této epicentrální oblasi probíhají okrajové zlomy chebské pánve, považované za ssz. pokračování mariánskolázeňského zlomu, ale geometrie fokální zóny není zcela totožná s geometrií těchto zlomů. Studium geometrie aktivní struktury je tedy důležité pro interpretaci geneze zemětřesení a geodynamiky oblasti. V této práci je podrobně popsána geometrie aktivní struktury na základě lokace hypocenter zemětřesení a pomocí statistického vyhodnocení geometrie fokálních mechanismů. Využitá seismická data pocházející ze sítě KRASNET zahrnují více než 5000 lokalizovaných hypocenter z epicentrální oblasti Nový Kostel z let 1991-2008 a lze v nich rozeznat 55 mikro-rojových sekvencí. Výsledky ukazují, že je aktivní struktura umístěna v hloubce 5-12,5 km se směrem sklonu 262° a sklonem 80°, nejmělčí část fokální zóny má trochu menší sklon a hloubka
The epicentral area Nový Kostel is the most seismically active area in the region of western Bohemia/Vogtland and it is characteristic by earthquake swarms. Very close to this epicentral area marginal faults of the Cheb basin that are considered as a NNW continuation of the Mariánské Lázně fault are located. But the geometry of the focal zone is not identical with the geometry of these marginal faults. Study of geometry of the active structure is therefore important for the interpretation of the genesis of earthquakes and geodynamics in this area. This study describes in detail the geometry of the seismo-active structure using location of hypocenters and statistical evaluation of the geometry of focal mechanisms. The seismic data used for this study originate from the network KRASNET which includes more than 5000 localized hypocenters from the epicentral area Nový Kostel from years 1991-2008 and in which 55 micro-swarms can be recognized. The results show that the seismo-active structu
Vedoucí práce: Josef Havíř
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: seizmologie; zemětřesení; earthqauke; earthquake; seismology; Nový Kostel (Česko); Nový Kostel (Czechia); diplomové práce; master's theses